Nyheter

Nyheter

Nytt kurs våren 2022

Kurs i håndsøm av Damask-kjol starter mandag 24. januar 2022 på Vingnes, Lillehammer.


Kurset vil gå over 10 mandager, og invitasjon og informasjon vil bli lagt ut senere.


Er du allerede interessert ta kontakt på e-post:


post@staslig.no

 Husflidhåndverkerne Innlandet

Husflidhåndverkerne innlandet med leder Kari Rudi har jobbet hardt for å få laget en digital utstilling hvor håndverkeren står i fokus.


Utstillingen Håndkraft ble åpnet torsdag 28. oktober, og tilstede på nettåpningen var flere prominente personer, blant annet kulturminister Anette Trettebergstuen.


Utstillingen består av både bilder og korte filmsnutter som viser håndverkeren og gjenstandene. 24 håndverkere innenfor ulike håndverk har deltatt.


Du kan lese mer om utstillingen her.

Bilder fra Staslig som presenterer bunadmester Mona Løkting og hennes produkter. Bildene er fra den digitale utstillingen, Håndkraft.


Foto: Odd Sprakehaug

   Ørelue

Ørelue eller ørhuve er en lue som består av to deler, som en tobladslue. De to delene er forlenget ved ørene framover mot kinnene, har knytebånd, og er rynket sammen på hver side bak, som en tobladslue. Denne lua er en kopi av en lue fra Gudbrandsdalen, men tilsvarende luer finnes også andre steder.

Uttrykksmessig er denne lua en mellomting mellom tobladsluene og bottluene fra Gudbrandsdalen, og mest sannsynlig vært brukt sist på 1700- tallet. 

Det betyr at den kan brukes til den rekonstruerte folkedrakta, bunaden som består av liv, skjørt og trøye.


Staslig leverer ørelue i ulike silkestoffer med røtter i tradisjonen.

Rondastakk

En bunad fra Gudbrandsdalen som er en direkte videreføring av folkedrakta.

Rondastakk har fått navnet sitt etter de loddrette stripene i stakken. Variasjonen i disse stripene har vært stor både når det gjelder bredde og farger. 

De mest kjente rondastakkene i dag er sydd til et rutete liv, "rondastakk og rutaliv".

Tradisjonelt har livet til de stripete stakkene variert i ulike stoffkvaliteter fra de håndvevde rutete til importerte stoffer av ulike ulldamasker, silke, fløyel og trykt bomull.


Staslig ønsker å kunne tilby variasjoner i de stripete stoffene, men med de originale stakkene som utgangspunkt.

I 2017 startet samarbeidet med håndvevermester Charlotte Engstad fra bedriften Stellaria i Tromsø. 

Flere tradisjonelle rondastakker ble studert, og valget falt på tre ulik stakker fra tekstilmagasinet på Maihaugen. Disse ble kopiert, og i dag håndvever Charlotte rondastakkstoffer for Staslig håndverk & tradisjon i 100% ull.

"Botthuve" fra Gudbrandsdalen

Botthuva her er en kopi fra luene brukt tradisjonelt i Gudbrandsdalen. Den er av brosjert silkedamask og fôret med rosa bomullssateng, rundt kanten er det sydd på et bånd av silke.


Lua på bilde har et bredt silkebånd som blir knytt som ei sløyfe under haken. Botthuva er sydd for hånd med lintråd. Her er det brukt ull til vattering i pannestykket. Bak på pullen er lua rynket sammen med en tvinnet snor av lin.


Botthuva kan brukes til damask-kjol og til noen av de rekonstruerte bunadene fra Gudbrandsdalen. I tillegg kan den brukes til rondastakk, selv om stivatørkle har vært mest vanlig.


Denne type lue kan leveres i ulike stoffer av silkekvalitet, samtidig som de skal være tidsriktige.


Botthuva selges både som materialpakke med veiledningstimer, og som ferdig håndsydd lue.


Prisen varierer etter materialvalg.