Nyheter

Nyheter

Staslig håndverk & tradisjon åpner igjen.

Staslig har holdt stengt i 6 uker på grunn av faren for spredning av koronavirus. Vi har holdt oss til myndighetenes anbefalinger i forhold til smitte.


I et verksted der vi har nærkontakt med våre kunder, spesielt i forbindelse med måltaking og prøving var det helt nødvendig å stenge for besøkende.


Siden frisører og andre bedrifter som er i direkte kontakt med sine kunder har fått klarsignal fra myndighetene til å åpne igjen mandag 27. april, ønsker Staslig å gjøre det samme.


Vi må allikevel følge smitteveiledningen som er gitt, og derfor tar ikke Staslig inn mer enn en kunde om gangen. Det er allikevel mulig å ha med en person som venter ved døren, men kun en.

Besøkende rengjør hendene med Antibac når de kommer og når de går.

De må selvfølelig være friske og ikke i karantene.


DA GLEDER VI OSS TIL Å TA IMOT TIDLIGERE OG NYE KUNDER FRA MANDAG 27. APRIL 2020.


Husk å ta kontakt på forhånd for å avtale time!

Lærling i bunadtilvirkerfaget

Rondastakk

Victoria Nor har startet som lærling hos Staslig håndverk & tradisjon.

Staslig er en av fire bedrifter i en opplæringsring som skal dele på opplæringen av Victoria, fram til hun skal avlegge svenneprøve i Bunadtilvirkerfaget.


Lærlingen har kontrakt med opplæringskontoret Tradisjonshåndverk, MiA på Strømmen. Dette er et opplæringskontor som i hovedsak tar inn lærlinger innen ulike tradisjonshåndverk, og kan gi tilbud til lærlinger i over 30 "små" fag.

Selve opplæringen får hun i de fire godkjente lærebedriftene.


Victoria har startet opplæringen hos Staslig, og der vil hun være i tre måneder før hun fortsetter til neste lærebedrift. 

Hun kommer tilbake til Staslig etter å ha hatt tilsvarende opphold hos Bunadtilvirkerne i Oslo, Storteig bunad og søm, Oslo og AI Thi Nguyen, Skedsmokorset.


Siden vi nå er er i en uvanlig situasjon i forbindelse med fare for smitte av koronavirus, følger både lærling og lærebedrift myndighetenes anbefalinger til smittevern og hygiene.


En bunad fra Gudbrandsdalen som er en direkte videreføring av folkedrakta.

Rondastakk har fått navnet sitt etter de loddrette stripene i stakken. Variasjonen i disse stripene har vært stor både når det gjelder bredde og farger. 

De mest kjente rondastakkene i dag er sydd til et rutete liv, "rondastakk og rutaliv".

Tradisjonelt har livet til de stripete stakkene variert i ulike stoffkvaliteter fra de håndvevde rutete til importerte stoffer av ulike ulldamasker, silke, fløyel og trykt bomull.


Staslig ønsker å kunne tilby variasjoner i de stripete stoffene, men med de originale stakkene som utgangspunkt.

I 2017 startet samarbeidet med håndvevermester Charlotte Engstad fra bedriften Stellaria i Tromsø. 

Flere tradisjonelle rondastakker ble studert, og valget falt på tre ulik stakker fra tekstilmagasinet på Maihaugen. Disse ble kopiert, og i dag håndvever Charlotte rondastakkstoffer for Staslig håndverk & tradisjon i 100% ull.

"Botthuve" fra Gudbrandsdalen

Botthuva her er en kopi fra luene brukt tradisjonelt i Gudbrandsdalen. Den er av brosjert silkedamask og fôret med rosa bomullssateng, rundt kanten er det sydd på et bånd av silke.


Lua på bilde har et bredt silkebånd som blir knytt som ei sløyfe under haken. Botthuva er sydd for hånd med lintråd. Her er det brukt ull til vattering i pannestykket. Bak på pullen er lua rynket sammen med en tvinnet snor av lin.


Botthuva kan brukes til damask-kjol og til noen av de rekonstruerte bunadene fra Gudbrandsdalen. I tillegg kan den brukes til rondastakk, selv om stivatørkle har vært mest vanlig.


Denne type lue kan leveres i ulike stoffer av silkekvalitet, samtidig som de skal være tidsriktige.


Botthuva selges både som materialpakke med veiledningstimer, og som ferdig håndsydd lue.


Prisen varierer etter materialvalg.

Kontakt:


Staslig håndverk & tradisjon

Risevegen 7, 2608 Lillehammer


+47 957 95 365


post@staslig.no